آئیننامه داوری آزمونهای شفاهی طرحهای آموزش حفظ قرآن کریم (100 امتیاز)
1- اشتباه در حرکات و حروف (شامل حذف، اضافه و تغییر):
در این نوع اشتباه اگر حافظ خود بلافاصله اصلاح کند امتیازی از او کسر نمیشود، اما در صورت عدم تصحیح 0.5 نمره از حافظ کسر میشود.
تبصره 1: تنها در موارد خاص، داور پس از اولین وقف، مورد اشتباه را تصحیح و اعلام مینماید.
تبصره 2: منظور از حرف در این بخش، حروف الفبا میباشد و کلماتی نظیر: ما، عَن، مِن را که در دستور زبان عربی حرف تلقی میشوند شامل نمیشود.
تبصره3: اگر در جابجایی حروف، ریشه کلمه تغییر یابد، کسر نمره در بخش کلمه صورت میپذیرد؛ مثلاً کلمه «یعلمون» «یعملون» خوانده شود.
2- اشتباه در یک کلمه (شامل حذف، اضافه، جابجایی و تغییر):
چنانچه حافظ فوراً تصحیح کند 0.25 نمره و اگر با تذکر داور تصحیح کند 0.5 نمره و در صورت عدم تصحیح 1 نمره از وی کسر خواهد شد.
تبصره 4: کلماتی که در قرآنکریم به صورت ترکیبی از حروف و کلمه یا دو یا چند کلمه آمده، با توجه به رسم الخط، یک کلمه محسوب میگردد؛ مانند: فلیقاتل، فسیکفیکهم.
تبصره5: هر یک از حروف مقطعه یک کلمه محسوب شده و اختلال در کل یا بعضی از حروف آن، موجب کسر نمره در ستون اشتباه در کلمه میگردد.
3- اشتباه در عبارت (شامل: حذف، اضافه، جابجایی و تغییر):
چنانچه حافظ فوراً تصحیح کند 0.25 نمره و اگر با تذکر داور تصحیح کند 0.5 نمره و در صورت عدم تصحیح، 1.5 نمره از وی کسر خواهد شد.
تبصره 6: منظور از عبارت، بیشتر از یک کلمه است.
تبصره7: «بسمله» در ابتدای سورهها در حکم عبارت است.
4- عدم رعایت ترتیب آیات و جابجایی آنها:
اگر جاافتادگی در حد یک آیه باشد یا انتقال به آیه مشابه یا از آیه مشابه باشد و حافظ فوراً تصحیح کند 0.25 نمره، اگر با تذکر داور تصحیح شود 1 نمره و در صورت عدم تصحیح 2 نمره کسر میشود.
اگر جا افتادگی بیش از یک آیه باشد و حافظ فوراً تصحیح کند 0.25 نمره، اگر با تذکر داور تصحیح کند 1.5 نمره و در صورت عدم تصحیح 3 نمره کسر میشود.
تبصره 8: منظور از انتقال به آیه یا آیات دیگر نقاط، در مورد ابتدای آیات بوده و در صورت ایجاد اشتباه در خلال آیه، انتقال محسوب نشده و در ستون عبارت کسر امتیاز خواهد شد.
تبصره 9: در کسر امتیازات، آیات کمتر از یک سطر در حکم عبارات هستند.
تبصره10: چنانچه آیات کوتاه جاافتاده، بیش از یک سطر باشد انتقال به دور محسوب میگردد.
تبصره 12: در ارتباط با سؤالاتی که از ابتدای سوره آغاز میشود، داور تنها به ذکر نام سوره اکتفا نموده و ابتدای سوره را قرائت نمیکند.
تبصره 13: اگر حافظ پس از مکث موفق به تلاوت عبارت یا آیه نگردد، در صورت امکان، داور هادی ابتدا کلمه اول را تذکر داده و در صورت تلاوت حافظ، در ستون کلمه، و در صورت عدم یادآوری، عبارت را تلاوت نموده و در ستون عبارت یا آیه کسر امتیاز مینماید.
تبصره 14: چنانچه حافظ پس از اشتباه و تذکر داور، مرتکب اشتباه دیگری در تلاوت شود، صرفاً اشتباه اول ملاک کسر امتیاز بوده و در ستون عدم تصحیح همان مورد، لحاظ میگردد.